Vem behöver träna rösten


Skådespelare och sångare får under utbildningen lära sig att göra övningar för att ständigt utveckla rösten och hålla den i trim. Hur mycket man sedan tränar beror på ambitionsnivå, röstideal och aktuella arbetsuppgifter. Men de konstnärliga uttrycksmöjligheterna ökar självklart med att man lär känna sin röst och kan variera den.

Andra yrkesgrupper som använder rösten mycket i arbetet eller måste göra sig hörda i bullriga miljöer. Lärare är t.ex. en särskilt utsatt grupp där många får problem med rösten.Genom förbättrad röstteknik skulle man kunna möta påfrestningarna bättre och undvika röstskador.

De flesta skulle kunna få mycket positiva effekter för det dagliga arbetet genom att träna rösten. Rösten har stor betydelse för hur man uppfattar och tolkar vad någon säger. En klangfull och fri röst kan göra att man lättare blir trodd och förenkla kontakten med omgivningen.

Alla kan ha glädje av att lära sig använda rösten på ett sätt som är skonsamt och behagligt både för dem själva och för omgivningen. En bra röstteknik förutsätter en bra andningsteknik och att andas bra är nyttigt både för hälsan och humöret.